Danske Pinsetraditioner

Glædelig kommende Pinse!

Pinsen ligger på forskellige datoer fra år til år. Den falder 50 dage efter Påske, og derfra kommer også navnet ”Pinse”, der kommer af det græske ord ”pentekoste”, som betyder den halvtredsindstyvende. I gamle dage var de 50 dage en glædestid i kirken, hvor man bl.a. ikke skulle faste.
Pinsedag er Kirkens fødselsdag idet den fejres som en fest for Helligåndens komme og Kirkens grundlæggelse. Da Jesus på Kristi Himmelfart havde forladt Sine disciple, mødtes de 50 dage efter Påske i Jerusalem for at fejre den jødiske ugefest. Men under fejringen fyldtes de af Helligånden og begyndte at tale fremmede sprog – og alle der var med kunne høre dem tale i præcis deres eget sprog. Peter opfordrede alle til at omvende sig til troen på Jesus Kristus og det siges at næsten 3.000 fulgte opfordringen.
Pinsemorgen siger man at ”solen danser af glæde”, og i København mødtes man om morgenen på Frederiksberg Bakke for at se solen danse når den stod op.
Tidligere fejrede man en 3. pinsedag. Men den blev afskaffet af den helligdagsreform, som gennemførtes i 1770.
Pinse var dét tidspunkt, hvor man i almindelighed fejrede sommerens snarlige komme.
Traditioner som pinseskovtur, at få nyt tøj, som kaldtes "pinsesnit" eller at pinsesolen danser, er nyere skikke, som mange fortsat husker. At tage på "pinseskovtur" var en yndet fornøjelse for mange københavnere, selvom ikke alle havde muligheden for en udflugt. Københavnske skovgæster drog til Jægersborg Dyrehave, i andre egne og købsteder benyttede man selvfølgelig lokale skove eller parker. Til udflugten hørte en velpakket madkurv og gerne nyt tøj, det såkaldte "pinsesnit". Pinsen markerede skæringstidspunktet mellem vinter- og sommertøj. det var til pinse, at man satte stråhatten på hovedet eller skiftede fra sort til hvidt betræk på sin kasket. "Pinsenittet" og dét at skaffe sig nyt sommertøj til den forestående sæson, er sandsynligvis en borgerlig skik, som har bredt sig til andre samfundslag - bl.a. hjulpet på vej af muligheden for at købe konfektionstøj. Mange benyttede skovturen til at plukke bøgegrene, og bringe hjem. Det er en skik, der kan minde lidt om bondesamfundets "sommer-i-by" -tradition: at tage sommeren med sig hjem.
I pinseweekenden er der i en hel del familier tradition for pinsefrokost, hvis kulinariske indhold ofte er præget af fisk og med lidt lettere og lidt mere sommerlige indslag, end til jul og påske. Nogle bryggerier i Danmark fremstiller i forbindelse med pinsen pinsebryg.